Dalyan Köfte |
800 gr köftelik kıyma
2 adet orta boy kuru soğan
2 adet yumurta
1/2 bayat ekmek içi
yeterince tuz ve karabiber
1 adet orta boy havuç
1 çay bardağı bezelye
2 adet yumurta
SOSU İÇİN;
1/3 paket margarin
1,5 çorba kaşığı domates salçası
1 litre su
arzuya göre; 6 diş sarımsak ile 1 tatlı kaşığı kekik
YAPILIŞI
Kuru soğanları rendeleyip, yumurtalar, kabuğunu soyup ıslattığımız ve suyunu sıktığımız bayat ekmek içi, yeterince tuz, karabiber ve kıyma ile birlikte iyice yoğuralım. İkiye bölüp, buzdolabına koyalım. Havucu ve 2 adet yumurtayı ayrı ayrı haşlayalım. Yumurtaların kabuklarını soyup, dörde bölelim. Havucu ise, serçe parmak kalınlığında uzunlamasına keselim. Kıymayı buzdolabından çıkartıp, bir parçasını ıslattığımız tezgahın üstünde dosya kağıdı büyüklüğünde ve şeklinde yayalım. Ortasına uzunlamasına, havucun yumurta dilimlerinin ve bezelyelerin yarısını koyalım.
Kıymanın iki ucunu birleştirip, yuvarladıktan sonra, yağladığımız fırın tepsisine parçalamadan bütün olarak koyalım. Yaptığımız rulo köfteyi, ellerimizi yağlayarak sıvazlayıp, ek ve çaklak kalmamasını sağlayalım. Kalan kıymayı da artan malzemelerle aynı şekilde yuvarlayıp tepsiye koyalım. Önceden ısıttığımız orta dereceli fırında köfteler kızarana kadar pişirelim. Bu esnada başka bir kapta erittiğimiz margarin yağınının içinde, domates salçasını birazcık kavuralım. Tuz, karabiber ve lezzetlendiricileri ilave ederek şöyle bir çevirdikten sonra yeterince suyunu koyup kaynatalım. Eğer sosumuzun biraz koyu olmasını istiyorsak, suyunu koymadan önce bir çorba kaşığı un ilave edip 1-2 sefer karıştırdıktan sonra suyunu koyalım. Bu esnada kızarmış olan köfteleri, bir parmak kalınlığında dilimleyip, kenarlı bir tepsiye birbirinin üstüne gelecek şekilde yan yana dizelim. Hazırladığımız sosu üstüne döküp, bir taşım daha kaynattıktan sonra patates püresi veya patates kızartması eşliğinde, sıcak sıcak servis yapalım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder